mgr Agnieszka Tomkalska-Bednarska

Stłuszczenie wątroby

mgr Agnieszka Tomkalska-Bednarska

Szukasz pomocy w 
STŁUSZCZENIU WĄTROBY?

mgr Agnieszka Tomkalska-Bednarska

 Dieta w stłuszczeniu wątroby

 

Stłuszczenie wątroby

 

Do stłuszczenia wątroby dochodzi, gdy odłożony w jej obrębie tłuszcz obejmuje więcej niż 5-10% wagi wątroby.

Za czynniki ryzyka rozwoju choroby uznaje się:

  • wysoki wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) oraz otyłość brzuszną,
  • cukrzycę typu 2,
  • dyslipidemię, wysokie stężenie trójglicerydów (TG) w surowicy krwi, niskie stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości,
  • wiek – narastanie częstości występowania wraz z wiekiem,
  • płeć męską – 2 razy częściej niż u kobiet,
  • długotrwałe spożywanie nawet umiarkowanych ilości alkoholu w połączeniu z nadmiernym obciążeniem kalorycznym i/lub otyłością.

Zalecenia żywieniowe dla osób ze stłuszczeniem wątroby rekomendują niskokaloryczną dietę dostosowaną indywidualnie do potrzeb pacjenta, która spowoduje utratę masy ciała. Redukcja wagi o 10% prowadzi do stopniowej normalizacji stężenia enzymów wątrobowych i zmienia obraz ultrasonograficzny wątroby.

 

 Co musisz dodatkowo zrobić dla swojego zdrowia?

 

  • Warto zwiększyć aktywność fizyczną, która pomoże w normalizacji masy ciała

  • Zalecane są tłuszcze roślinne ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w miejsce tłuszczów pochodzenia zwierzęcego

  • Należy ograniczyć ilość produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takich, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. Wysokie stężenie glukozy poposiłkowej przyczynia się do rozwoju insulinooporności oraz nasila proces syntezy triglicerydów w wątrobie.

  • W diecie ograniczyć warto także spożycie prostych i łatwo przyswajalnych węglowodanów, takich jak słodycze, owoce, pszenne pieczywo, biały ryż, jasny makaron. Wybierając produkty należy sprawdzać ich skład, aby uniknąć dodatków technologicznych w żywności takich jak: skrobia modyfikowana, czy mączka chleba świętojańskiego.

  • Jadłospis powinien zawierać także odpowiednią ilość błonnika. Spowalnia on procesy wchłaniania glukozy i przyspiesza pasaż jelitowy, co skutkuje zmniejszeniem wchłaniania czynników toksycznych dla wątroby.

  • Należy zwrócić uwagę także na cukry dodawane do żywności, takie jak fruktoza oraz syrop glukozowo-fruktozowy oraz syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. 90% fruktozy wchłoniętej w jelitach jest metabolizowane w wątrobie. Cukier ten nie podlega działaniu insuliny oraz regulacji przez fosfofruktokinazę-1, dlatego też szybciej może wchodzić w szlaki metaboliczne. Przemiany fruktozy powodują powstanie kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów. Ograniczyć należy więc spożycie fruktozy w produktach przetworzonych oraz w postaci soków owocowych, napojów i słodyczy,

  • Wśród preparatów dodatkowych wspierających prace wątroby uwagę zwrócić można na wyciąg z ostopestu plamistego zawierający sylimarynę (kompleks aktywnych substancji sylibiny, sylichrystyny, sylidoniny) oraz witaminy B2, D, E, K i karotenoidy. Pomocnym mogą być także preparaty z fospolipidami oraz n-acetylocysteiną które wpływają na regenerację wątroby.